Orvosi szemmel a zajvédelemről – Dr. Bajzik Éva cikke

Home / Egyéb / Orvosi szemmel a zajvédelemről – Dr. Bajzik Éva cikke

Magas a vérnyomása? Emésztési panaszai vannak?

Nem gondolná, de mindezt okozhatja zajterhelés is!
Amennyiben a fenti kérdésekben feszegetett panaszai vannak, érdemes megvizsgálnia az otthoni és a munkahelyi környezetét, hogy milyen zajhatásoknak van kitéve nap mint nap.
Az erős (gyárak) vagy ismétlődő (ügyfélszolgálati térben hívógong) zajok olyan ingert jelentenek az agyunk számára, amit az veszélyhelyzetnek, fenyegetettségnek értékel. Ilyenkor az agy a testet készenléti állapotba helyezi: olyan idegi hatásokat generál és olyan hormonokat termel (pl. adrenalin, kortizol), amelyek a testet felkészítik a védekezésre vagy a támadásra. Ezen hatások összessége, amit úgy is nevezünk, hogy vész reakció vagy egyszerűbben “üss vagy fuss” reakció a szervezetben megemeli a vérnyomást, a pulzust, kivonja az energiát az emésztő folyamatokból…stb. Valójában ezek a változások semmiben sem különböznek attól, mintha valódi életveszélybe kerülnénk. Ez a testünk, az agyunk egy ösztönös, ősi mechanizmusához tartoznak, amely minden vészhelyzetnek ítélt esetben beindul.
Valójában nincs veszélyhelyzet, mert éppen csak dolgozunk vagy otthon vagyunk, a testünk viszont folyamatos készenlétben van, ami felőröli a tartalékokat, fokozott lesz az oxigén és a tápanyagcsere sejtszinten, amit viszont nem tudunk visszapótolni.
A tartós, ismétlődő vagy erős zajhatások miatt a testünk készenléti állapota rengeteg energiát emészt fel, anélkül, hogy észrevennénk. Egy idő után alapállapottá válik az emelkedett vérnyomás és pulzus érték, a rossz emésztés.
Munkahelyet váltani nem könnyű, az otthonunkat sem hagyhatjuk el csak úgy. Ami megoldást jelenthet erre, ha felismerjük, hogy állandó zajhatás alatt állunk és figyelmet fordítunk a zajvédelemre.
Az életét, az egészségét mentheti meg!
zajcsökkentés

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>